2010. november 24., szerda

Isten gondviselése.

1 Mózes 40-41

A börtönben József álmokat fejt, a pohárnok és sütőmester álmát, mely szerint a főpohárnok ismét a fáraó udvarában fog szolgálni három nap múlva és a sütőmestert pedig felakasztják.

Amit József az álmokkal kapcsolatosan mondott be is teljesül.

Később a fáráó is álmodik,először hogy hét kövér tehenet felfal hét sovány tehén, majd, hogy hét szép gabonafejet elnyel hét vékony gabonafej.
Amikor senki nem tudta megfejteni az álmot a pohárnoknak eszébe jut József, aki meg is fejti a fáráó álmát, hogy hét gazdag év és hét szegény év következik és tanácsot is ad, hogy a hét gazdag év alatt a fáráó az országnak készítsen tartalékot.

A fáráó Józsefet az ország második emberévé teszi és Józsefet bízza meg a feladattal, a tartalék készlet összegyűjtésével.

A rész végén azt olvashatjuk, hogy József megnősül és két fia születik Manassé és Efraim. Az álom valóra válik és a hét gazdag év után, hét szegény év következett.

"Nem én, Isten jelenti meg".

Meg tanulhatjuk ebből a történetből, hogy József teljesen Istenben bízva adja meg a válaszokat az álmokra, és szerénységgel ismeri el, hogy az álmok megfejtése Isten dolga, Isten fejti meg az álmokat és nem ő.

Azt is megtanulhatjuk, hogy a mi életünk teljesen Isten kezében van, hisz József is a kút mélyéből Egyiptom élére kerül, Egyiptom második embere lesz.

Tanuljuk meg életünket teljesen Isten kezébe letenni, csak Benne bízni. Hányszor van úgy ami életünkben egy egy probléma, nehézség közepette, hogy úgy látjuk, érezzük nincs ki út, de Isten mindig felemel, megsegít,
Bízzunk Istenben, higgyünk Ő Benne, legyünk hálásak az Ő megbocsájtásáért, szeretetéért, gondviseléséért és Krisztusért.

2010. november 15., hétfő

Akivel az Úr van

1 Mózes 39

Józsefet Potifár egy egyiptomi főember veszi meg az Ismaelita kereskedőktől.

"az Úr Józseffel vala, és szerencsés ember vala"

Józseffel van az Úr és bármit tesz az szerencsés lesz, ezt Potifár is felismeri és rábízza az egész házának a felügyeletét.
Isten ezért megáldja Potifár házát és mindenét amije van.

József szép ember volt, megtetszik Potifár feleségének, de József visszautasítja az asszony közeledést, amiért úgy áll bosszút az asszony, hogy azt állítja Józsefről, hogy megakarta őt erőszakolni, ennek bizonyítékául József ruháit mutatja, amely azonban azért marat nála, mert József elfut amikor az asszony vele akart hálni.

Itt egy fontos dologra figyelhetünk fel, József indoklására, hogy miért nem hál Potifár feleségével: "hogy követhetném hát el ezt a nagy gonoszságot és hogyan vétkezném az Isten ellen".
József elsősorban tudja, hogy Istennek nem tetsző dolog az ha az asszonnyal hál.
Ma is hány és hány házasságot lehetne azzal megmenteni, ha oda figyelnénk Isten akaratára és a paráznaság helyett, a megtartóztatást választanánk. A pillanatnyi félrelépés helyett arra gondolnánk, hogy ez nem tetsző Istennek.

József Potifár börtönbe veti. Isten itt is Józseffel van, és hamarosan felügyeli a rabtárasait, akikkel semmi gond nem volt.

Ebből a részből két dolgot tanulhatunk meg: Józsefhez hasonlóan tudjunk ellenállni azoknak a dolgoknak amelyek nem kedvesek Isten előtt, és tanuljuk meg azt is, hogy azokkal akikkel Isten van azoknak az élete áldássá válik.

2010. november 14., vasárnap

Júda és fiai.

1 Mózes 38

A rész elején Júda megnősül, felesége fiakat szül neki: Hért, Ónánt és Sélát.

Júda feleséget vesz Hérnek, Thámárt.

Hér azonban gonosz volt és megöli az Úr. Az utódról való gondoskodás miatt Júda második fiát küldi be Thámárhoz, de ez a magvát az együttlét alkalmával a földre engedi, hogy Támár ne foganjon gyermeket.

Isten ezért megharagszik Ónánra és őt is megöli. Elgondolkodtató az, hogy Istennek nem tetszik amit Ónán tesz. Ez is kifejezi azt, hogy nem szabad a gyermek áldás ellen legyünk.

Júda továbbra is gondoskodik Thámárról és azt tanácsolja neki, hogy maradjon a saját atyja házában ameddig a legkisebb fiú, Séla, felnevelkedik.

Közben meghal Júda felesége. Júda megvigasztalódik és elmegy Thimnába, ahol menye is lakik.

A város kapujában menye van aki, azonban elfedi az arcát. Júda azt gondolja hogy parázna nő és vele hál, anélkül hogy tudná, hogy ez a menye. Itt hagyja a gyűrűje láncát és a pálcát a nő kérésére, zálogként.

Később, amikor elmegy Júda kiderül az, hogy a menyével mi történt és az is hogy Júdától terhes. Júda belátja azt is,hogy ő is tévedett, mert nem küldte be hozzá a legkisebb fiát is.

Mi is meg kellene tanuljuk be ismerni azt ha tévedünk és ne csak más hibáit lássuk.

Thámár két fiút szül, két ikret, de furcsa módon az első amikor kiakar jönni anyja méhéből a másik gyerek visszahúzza és a második jön ki elsőnek.

Ez a történet arra figyelmeztet, hogy milyen fontos az, hogy életünk Istennek tetsző legyen, hogy Isten azt akarja, hogy ne álljunk a gyermekáldás útjába.

2010. november 13., szombat

József Egyiptomba kerül.

1 Mózes 37

A rész azt meséli el, hogy József, Jákób kedvenc fia, hogyan kerül el Egyiptomba.

Az atyja jobban szerette testvéreinél, szép ruhákban járatta, és József is hírt vitt a testvéreitől atyjuknak.
A testvérei ezért nagyon irigyek voltak rá, sőt a két álom után még jobban meggyülőlik. Azt álmodta először, hogy testvérei kévéi meghajolnak az ő kévéi előtt, második alkalommal, pedig hogy 11 csillag, valamint a nap és a hold meghajolnak előtte.

Egy nap amikor atyjuk ki küldi Józsefet hogy hírt vigyen tesvéreiről, ezek eldöntik, hogy megölik. Kezdetben Rúben tanácsára nem ölik meg csak egy kiszáradt kútba vetik, majd Juda tanácsára eladják egy karavánnak. A József szép ruháit állat vérbe mártják, és haza viszik atyjuknak, akinek azt mondják, hogy vadállat tépte szét. Jákób gyászolja kedvenc fiát.
A történet végén megtudjuk, hogy a kereskedő karaván eladja Józsefet Potifárnak, az egyiptomi fáraó főemberének, a testőrök főhadnagyának.

Ez a kis történet milyen sok mindenre tanít bennünket.

Először is, hogy a szülők ne tegyenek különbséget a gyerekeik között, másodszor, hogy milyen veszélyes dolog az irigység, akár gyilkossághoz is vezethet, ha azt nem tudjuk elfojtani.

A legfontosabb azonban Isten szeretete, gondviselése: József életét kétszer is megmenti: először, amikor Rúben tanácsa által csak kútba vetik és nem ölik meg, másodszor, hogy a kútból is kikerül hisz e testvérei eladják a kereskedőknek.

2010. november 8., hétfő

Beteljesedések

1 Mózes 36

Ebben a részben Ézsau nemzetségtáblázatát találjuk meg, és azt, hogy milyen királyok és fejedelmek származnak tőle.


A rész ezzel fejeződik be: "Ézsaú az Edómiták atyja". Az Edomiták többször támadnak Izráel ellen, Izráel szinte állandó ellenségei lesznek.

Ez a rész is arra tanít bennünket, hogy Isten mindent tud rólunk, a mi életünk teljesen az Ő kezében van. Emlékezzünk vissza arra, amikor Ézsau és Jákób még csak anyjuk méhében voltak és viaskodtak. Izsák akkor megkérdezte Istent, hogy miért van ez. Isten már akkor megmondja ezt az ellentétet, amely a két testvér és azoknak utódjai között lesz és azt is, hogy a nagyobbik fog a kisebbiknek szolgálni.

Isten szava mindig beteljesedik. Ő már születésünk előtt tudja a mi életünket. Bízzunk Istenben, az Ő kijelentéseiben.

2010. november 6., szombat

Hazatérés

1 Mózes 34-35

A 34. részben arról olvasunk, hogy Dínát, Jákób lányát, Sekhem a Khivveus Khámor fia megerőszakolja. Érdekes módon szerelmes is lesz a lányba, feleségül is akarja venni, ezért követségbe mennek Jákóbhoz és fiaihoz.

Jákób és fiai azonban csak akkor hajlandóak oda adni Dinát, ha a Khivveusok férfiaik is körülmetélik magukat. Ez meg is történik. Amikor ezek a férfiak a seb fájdalmában voltak, Lévi és Simeon megtámadják és megölik őket és a várost feldúlják.

Jákób belátja, hogy helytelen cselekedet volt és, ezért menekülésre készül félvén a környező népek bosszújától.

A 35. rész elején Isten azt mondja Jákóbnak, hogy oda térjen vissza, ahol először látta Őt, amikor elkezdett menekülni Ézsau elől.

"Monda pedig az Isten Jákóbnak: Kelj fel, eredj fel Béthelbe és telepedjél le ott; és csinálj ott oltárt amaz Istennek, ki megjelenék néked, mikor a te bátyád Ézsaú előtt futsz vala."

Jákób elindul a háznépével együtt. A környező népek azonban nem üldözik útközben. Meghal Debóra, a dajka.

Isten ismét megmondja, hogy ezután ne Jákób legyen a neve, hanem Izráel, megint megáldja Jákóbot és ígéretet tesz,hogy nagy néppé teszi:

"És monda néki az Isten: A te neved Jákób; de ne neveztessék többé a te neved Jákóbnak, hanem Izráel légyen neved. És nevezé nevét Izráelnek. És monda néki az Isten: Én vagyok a mindenható Isten, nevekedjél és sokasodjál, nép és népek sokasága légyen te tőled; és királyok származzanak a te ágyékodból. És a földet, melyet adtam Ábrahámnak és Izsáknak, néked adom azt, utánad pedig a te magodnak adom a földet."

Megszületik a Benjamin is, a 12. fiú gyermek, de édesanyja, Rákhel, belehal a szülésbe.
Efratához (Betlehem) vezető úton temetik el, Jákób emlékoszlopot állít a sírhelyen.

A rész végén meghal Izsák, akit eltemetnek fiai: Ézsau és Jákób.

A két rész összességében Jákób és háza népének hazatéréséről szól.
De kitűnik a két részből Isten hűsége és gondviselése. Isten hűsége, bármi történik is, megmarad. Azok, akik csak Benne bíznak bármilyen viszontagság közepette is tudhatják, hogy Isten mindig gondot visel rájuk.

Jákób menekülésétől kezdve egész hazatéréséig végig érezte, érezhette Isten kegyelmét, szeretetét és hűségét. A mi életünkben is így van ez. Tudnunk kell csak Istenben bízni, a mi életünket teljesen az Ő kezébe tenni.
Ahogy a mi életünket, életutunkat Istenre bízzuk, ugyan úgy tudjunk mindig hálát adni Istennek, felismerni az Ő működését, gondviselést ami életünkben. Tanuljunk meg Istennek hálát is adni az Ő nagy kegyelméért.

2010. november 4., csütörtök

Izráel

1 Mózes 32-33

Ez a két rész Jákób útját meséli el miután elválik az apósától.
Jákób fél az Ézsauval való találkozástól, elővigyázatossági lépéseket tesz: ketté választja a vele lévő nyájat, ajándékokat küld testvérének. Elővigyázatossága mellett, Istenhez fordul segítségül.

Mi is megtanulhatjuk ezt Jákóbtól: bármilyen helyzetben kérjük Isten segítségét.

Jákób miközben várja a napot, hogy Ézsauval találkozzon, Istennel küzd meg. Isten más nevet ad neki:
"Nem Jákóbnak mondatik ezután a te neved, hanem Izráelnek".

Végül elérkezik a pillanat amikor a két testvér találkozik:
"Ézsaú pedig eleibe futamodék és megölelé őt, nyakába borúla, s megcsókolá őt, és sírának."

Sirnak a testvérek örömükben. A történtek ellenére örvendnek egymásnak.
Milyen sok ember van ma is aki nem beszélget vagyon miatt, sértődöttségből, gőgből vagy egy maréknyi pénz miatt a testvérével, felebarátjával. Pedig a szeretet mindennél erősebb.
Tudjunk megbocsájtani, ha úgy érezzük túl erős a büszkeségünk, kérjük Istent, hogy adjon erőt nekünk kezet nyújtani a haragosunknak, ne mindig a másiktól várjuk hogy megtegye a kezdő lépést.

A történet végén Jákób földet vesz magának Kánaán földjén, Sekhem városa előtt, ahol oltárt is épít.

2010. november 3., szerda

Gondviselés

1 Mózes 30-31

A 30. rész elején arról olvashatunk, hogyan versengenek Jákób feleségei, hogy minél több gyereket szüljenek. Még egymás szolgálólányát is beküldik Jákóbhoz, megveszik a hálási jogot, csak neki gyereket szüljenek.

Ez által Jákób családja sokasodik, növekszik.

Jákób közben haza szeretne menni szülőföldjére, ezért ki kéri a bérét Lábántól. Béreként a csíkos juhokat kéri. Lábán benne van de amikor látja, hogy Jákób vagyona nagyobb lesz mind az övé, másképpen kezd bánni Jákóbbal.
A 31. részben megtudjuk, hogy Isten parancsára Jákób elindul haza és hogy Isten mondta meg hogy a csíkos juhokat válassza.

Amikor elindul haza, titokban teszi, elszökik háza népével.
Lábán mikor megtudja utána indul, de figyelmeztetést kap Istentől. hogy ne bántsa Jákóbot.

Végül Jákób és Lábán szövetséget kötnek és békében vállnak el.

Ez a történet arra tanít bennünket, hogy aki csak istenben bízik és csak az Ő szavának engedelmeskedik annak az életében minden kilátástalan helyzet jóra fordul.Istenben vetett tejes bizalom és a feltétel nélküli engedelmesség kel legyen ami meghatározza a mi életünket.

2010. november 1., hétfő

Kitartás.

1 Mózes 29

Jákób folytatja az útját napkeletre, megbizonyosodva a felől, hogy Isten vele van és megőrzi, hisz az álmában kapott kijelentésben Isten biztosítja erről.

Milyen csodálatos az hogy Jákób így indulhat tovább az útján, hogy Isten vele van és megőrzi.
De mi is így indulhatunk utainkra, életünket ezzel a biztonság tudattal élhetjük, ha csak Istenben bízunk. Ő velünk van.

Jákób megérkezik egy kúthoz ahol találkozik anyja testvérével és annak lányával.

"Megszereti vala azért Jákób Rákhelt"

Elmondja őszintén a történteket és beleszeret Lábánnak, a kisebbik lányába Rákhelbe. Szolgálni kezd Lábánnál Rákhelért hét évig, de az esküvőnapján a nagyobbik lányt adják hozza, Leát.
Jákób azonban felvállal újabb hét évet csak hogy megkapja feleségül azt is akit szeret, Rákhelt.

Jákób példája azt mutaja, arra tanít, hogy szerelmünkért sokszor fel kell vállalni bizonyos terheket. De ha valakit igazán szeretünk, akkor az a személy mindennél fontosabb lesz számunkra, úgy ahogy összességében Jákób is 14 évet dolgozott, szolgált Lábánnnak Rákhelért.

Jákób feleségei atyjuktól egy egy szolgálólányt is kapnak maguk mellé. Mivel Jákób Rákhelt szerette jobban, ezért Lea megvetett sorsban került. Isten látja ezt, ezért gyerekeket ad neki, négy fiú gyermeket szül. Rákhel méhét pedig bezárja Isten.

A történet ezen része arra tanít bennünket, hogy ne legyünk lenézőek másokkal semmilyen oknál fogva. Mindenkit úgy fogadjunk el amilyen.