2010. december 31., péntek

Boldog Új Évet!

Békés Boldog Új Évet kívánok minden kedves blog olvasónak!


"Dicsérem az Istennek nevét énekkel, és magasztalom hálaadással."
(Zsolt 69,31)

2010. december 25., szombat

Karácsony

"Mert született néktek ma a Megtartó, ki az Úr Krisztus, a Dávid városában."

Jézus Krisztus születését ünnepeljük ma.

A történet mindenki számára ismerős, mindenkiben más és más érzéseket ébreszt, de mindannyiunkba azt gondolom ott van a találkozás vágya a Megváltóval. Így indultak el József és Mária, a pásztorok, a bölcsek.

Fontos, hogy ne csak ezeken az ünnep napokon akarjunk a Megváltóval találkozni, hanem életünk minden napján. Úgy éljünk, hogy van már Megváltónk és ez látszódjék is meg az életünkben.

Karácsonykor emlékeznünk kell az Ő születésére, és egyben arra is, hogy Ő még egyszer visszajön!
Jézus Krisztus születéséről több Ó szövetségi próféciai is szólt, amely amint azt tudjuk és hisszük Betlehemben be is teljesült, ugyan így az Új szövetség is gyakran figyelmeztet, hogy Jézus Krisztus még egyszer elfog jönni.

A Karácsonyi eseményeknek sok mondanivalója, üzenete van. Ezek közül szeretnék ki ragadni egyet.

Jézus Krisztus mindenkinek megszületett. Ő mindenkinek a Megváltója, faji, szociális hozzátartozás nélkül.
Figyeljük csak meg a Megváltó születését kiknek adják hírül: először is a pásztoroknak, akik Izráelben megvetettek voltak, mert nem tudták a törvény által előírt tisztasági szabályokat betartani, hisz az állatokat soha sem hagyhatták magukra. Isten mégis megmondja ezeknek a megvetett embereknek is. Ott vannak a bölcsek, akik nem voltak zsidók, a világ más más tájáról jöttek. Isten nekik is üzen a maguk mesterségén, hogy megszületett a nagy Király. És még Heródes is megtudja, hisz kémeket küld a bölcsek után és őket is felszólítja, hogy számoljanak be. A papok is tudomást szereznek, hisz amikor Heródes hívatja őket hogy mondják el a próféciát, halhatták az eseményeket.

Milyen csodálatos, hogy Isten az Ő Szent Fiának mindenkihez elküldi! Jézus Krisztus neked, nekem, az egész világnak küldetett!

Örüljetek örvendjetek az Úr Jézus Megszületett!

Áldott, Békés Karácsonyt mindenkinek!

2010. december 13., hétfő

Kegyelem és Gondviselés

1 Mózes 47-50

Isten Egyiptomban is gondot visel Izraelről és gyermekeiről.
József miután bemutatja testvéreit és atyját a fáráónak, ezek a fáráó barom pásztorai lesznek és Egyiptom egyik legjobb földét, Gósen vidékét kapják meg lakó helyül.

József bemuataja fiat Jákóbnak Efraimot és Manassét, aki megáldja ezek, majd halála előtt megjósolja fiai jövőjét és végül Jákób meghal és kérését teljesítve, Kánaán földjén, Ábrahám és Izsák temetkezési helyén, Makpelah mezején található barlangba temetik el.

Atyjuk halála után a többi testvér megijed, hogy József bosszút áll és megbünteti őket.
De József nem ezt teszi a következőt válaszolja: "Ti gonoszt gondoltatok én ellenem, de Isten azt jóra gondolta fordítani". A rész végén József meghal.

Figyeljük meg ezt a mondatot amelyet József mondott testvéreinek, hogy amit elterveztek ellene azt Isten jóra fordította.

Ebben az egy mondatban József milyen szépen tesz bizonyságot Isten hatalmáról és nagy kegyelméről: Istennél semmi sem lehetetlen, az Ő akaratával ami életünk bármennyire is kilátástalannak tűnik jó irányba fordul. Bízzunk teljesen Istenben, mert úgy ahogy Józsefet mindvégig megsegítette az Úr, úgy bennünket is megsegít. József végig az Úrban bízott, a kútban, a börtönben, akkor is amikor Egyiptom második embere lett.Tanuljuk meg Józseftől ezt a feltétel nélküli bizodalmat, és tudjuk ami életünket Istenre bízni minden körülmények között.

2010. december 6., hétfő

Isten akarata

1 Mózes 42-46

Ebben a négy részben arról olvashatunk, hogy József miként találkozik testvéreivel, hogyan teszi próbára őket (zsákba rejtett pénz és másodszor a Benjámin zsákjába tett pohár), majd felhozatja az anyai testvérét Benjamint és végül hogyan találkozik újra édesapjával Izráellel. Atyját és testvéreit valamint azoknak háznépét Gósen földjére telepíti le..

A négy részben számomra a mi legjobban kitűnik, az az a mondat amelyet József mond testvéreinek, amikor megismerteti magát: "Az Isten küldött el engem ti előttetek, hogy míveljem a ti megmaradásotokat e földön, és hogy megmenthesselek titeket nagy szabadítással.
Nem ti küldöttetek azért engem ide, hanem az Isten
".

József Isten kezét látja maga és testvérei életének alakulásában.

Nem magát magasztalja, nem bosszút áll, hanem Isten dicsőíti, Isten tettét ismeri fel.

Mit tanulhatunk meg ebből? Azt, hogy a mi életünk Isten kezében van, életünk minden helyzetlében lássuk meg Isten vezetését, akkor ha életünk akár anyagi, akár más módon jobbra fordul, ne magunkat dicsérjük ezért, hanem Istent, a mi Atyánkat, lássuk meg gondoskodását a mi életünkbe.

Isten a mi életünket is irányítja akár a Józsefét, akkor amikor hullámvölgy van ami életünkben kell tudnunk, hogy Isten akkor is velünk van. Fogja ami kezünket!
Ha végig gondoljuk ami életünket észrevesszük azt, hogy Isten milyen szépen elrendezte a dolgokat ami létünk során.

Tudjunk hálát adni Istennek az Ő nagy kegyelméért.

Most adventi időszakban, azzal a biztos tudattal várjuk a mi Megváltónk születésének emléknapját, hogy a mi életünk ami Urunknak kezében van, egy biztos kézben. A mi életünk nem egy sodrás, hanem egy biztos út, amelyen Istennel haladunk.

Bízzuk ami életünket teljesen Istenre!