2010. december 13., hétfő

Kegyelem és Gondviselés

1 Mózes 47-50

Isten Egyiptomban is gondot visel Izraelről és gyermekeiről.
József miután bemutatja testvéreit és atyját a fáráónak, ezek a fáráó barom pásztorai lesznek és Egyiptom egyik legjobb földét, Gósen vidékét kapják meg lakó helyül.

József bemuataja fiat Jákóbnak Efraimot és Manassét, aki megáldja ezek, majd halála előtt megjósolja fiai jövőjét és végül Jákób meghal és kérését teljesítve, Kánaán földjén, Ábrahám és Izsák temetkezési helyén, Makpelah mezején található barlangba temetik el.

Atyjuk halála után a többi testvér megijed, hogy József bosszút áll és megbünteti őket.
De József nem ezt teszi a következőt válaszolja: "Ti gonoszt gondoltatok én ellenem, de Isten azt jóra gondolta fordítani". A rész végén József meghal.

Figyeljük meg ezt a mondatot amelyet József mondott testvéreinek, hogy amit elterveztek ellene azt Isten jóra fordította.

Ebben az egy mondatban József milyen szépen tesz bizonyságot Isten hatalmáról és nagy kegyelméről: Istennél semmi sem lehetetlen, az Ő akaratával ami életünk bármennyire is kilátástalannak tűnik jó irányba fordul. Bízzunk teljesen Istenben, mert úgy ahogy Józsefet mindvégig megsegítette az Úr, úgy bennünket is megsegít. József végig az Úrban bízott, a kútban, a börtönben, akkor is amikor Egyiptom második embere lett.Tanuljuk meg Józseftől ezt a feltétel nélküli bizodalmat, és tudjuk ami életünket Istenre bízni minden körülmények között.