2011. január 23., vasárnap

"Nincs hasonló a mi Urunkhoz Istenünkhöz. "

Isten csodálatos módon szabadítja meg népét és vezeti ki Egyiptom földjéről.

A tíz csapás (vizek vérré válnak, békák, tetvek, bogarak, döghalál, hólyagos fekélyek, jégeső, sáskák, sötétség,egyiptomi elsőszülöttek megölése) mindenki számára ismerős. Isten hatalmasságának jelei ezek. Isten mindenki felett van, Ő az egyedüli Úr az egész világ felett.

Isten a tíz csapás után is csoda által menti meg az Ő népét, hisz a vörös tenger ketté válik és a nép száraz lábbal megy át. ezt követően a tenger újra egyé válik és elnyeli a fáráót és annak seregét.

Isten elrendeli a Páskát, ameéy Izráel népének nagy ünnepe lesz. A szabadítás ünnepe.

Izráel népét nappal felhő oszlop éjszaka tűz oszlop vezeti.

Két dolgot szeretnék kiemelni ebből a történetből.

Az első Isten hűsége és hatalma.
Isten hatalmas kézzel vezeti ki az Ő népét Egyiptomból. Ilyen hatalmas módon vezeti Isten a mi életünket is. Bízzuk rá életünket teljesen. Istennél minden lehetséges, semmi sem lehetetlen. Ő hatalmas.

Másodszor figyeljük meg Izráel népének reakciójáét, amikor ott állnak a tenger és a fáráó serege között. Azt kérdik Mózestől, hogy miért nem hagyta meghalni őket Egyiptomban.
A nép számára nem volt elég az hogy Isten ilyen sok csoda által megmutatta az ő hatalmát? Most pedig gondolkodjunk el egy kicsit ami életünkön. Hányszor van úgy, hogy a mi életünkben amikor kilátástalan, nehéz helyzet elé kerülünk, elkezdünk félni, eléktelenkedni, bizonytalankodni. Hirtelen eltudjuk felejteni mind azt a jót amelyet Isten tett velünk.

Ennek ellenére Isten nem hagy el minket, úgy ahogy akkor Izráel népét sem hagyta el, hanem egy újabb csodát tesz. Megoldja azt amit emberileg lehetetlennek gondolunk. Elválasztja tengert. A mi életünkben is igy old meg Isten olyan helyzeteket, melyek emberileg megoldhatatlannak tűnnek.

Bízzunk Istenben, mert Ő hatalmas, jóságos és kegyelmes!