2012. április 8., vasárnap

Boldogok, a kik nem látnak és hisznek.

"Tamás pedig, egy a tizenkettő közül, a kit Kettősnek hívtak, nem vala ő velök, a mikor eljött vala Jézus. Mondának azért néki a többi tanítványok: Láttuk az Urat. Ő pedig monda nékik: Ha nem látom az ő kezein a szegek helyeit, és be nem bocsátom ujjaimat a szegek helyébe, és az én kezemet be nem bocsátom az ő oldalába, semmiképen el nem hiszem. És nyolcz nap múlva ismét benn valának az ő tanítványai, Tamás is ő velök. Noha az ajtó zárva vala, beméne Jézus, és megálla a középen és monda: Békesség néktek! Azután monda Tamásnak: Hozd ide a te ujjadat és nézd meg az én kezeimet; és hozd ide a te kezedet, és bocsássad az én oldalamba: és ne légy hitetlen, hanem hívő. És felele Tamás és monda néki: Én Uram és én Istenem! Monda néki Jézus: Mivelhogy láttál engem, Tamás, hittél: boldogok, a kik nem látnak és hisznek."
(Jn 20, 24-29)

Jézus Krisztus Feltámadásának Ünnepe van. Jézus a hálált legyőzte, az Írást beteljesítette és mindezt értünk tette.

A fenti Ige részben, Tamás és Jézus Krisztus találkozásának lehetünk a tanúi, azt követően hogy a Mester feltámadt.
Tamás nem hisz a tanítvány társainak, amikor azok elmondják, hogy találkoztak a Feltámadottal, hogy Jézus Él.
Tamás számára bizonyíték kell, hogy lássa a sebeket, amelyek a megfeszítéskor keletkeztek. Jézus azonban nem hagyja Tamás kishitűséget, kételkedését válasz nélkül, hanem megjelenik neki is. Tamás már hisz és felismeri Jézusban az Urát, Istenét.

Sokszor mi is, és a tudományra alapuló világunk egy része is, ilyen "Tamásként" gondolkodik: hiszem ha látom, hiszem ha bebizonyítják, hiszem ha még egyszer megtörténik. Szkeptikusan, hitetlenül, kételkedve fogadja a világ Jézus feltámadásának a tényét.
Milyen érdekes, hogy a mai modern tudomány sok mindent betudott bizonyítani, reprodukálni, de a feltámadást nem. Igen, mert Krisztus feltámadása egy csoda, legyőzése a halálnak, bizonysága annak, hogy mi is feltámadunk.

Milyen csodálatos hogy Jézus a kételkedő embernek is megjelenik. Nem hagyja Tamást az ő kételyei közt, Tamás pedig felismeri a Megváltót.

Jézus ma is ott van ami életünkben. Hányszor volt úgy a mi életünk során, hogy amikor kételkedtünk, amikor hitünk megfogyatkozásnak indult vagy kilátástalannak láttuk a mi életünket, akkor Isten megsegített mintegy bizonyságát adva annak, hogy Ő velünk van!

Jézus válasza Tamásnak üzenet számunkra is: "boldogok, a kik nem látnak és hisznek".

Minden kedves blog olvasónak kívánok Áldott Húsvétot!