2012. április 1., vasárnap

A prófécia beteljesülése: Jézus bevonulása Jeruzsálembe

"És mikor közeledtek Jeruzsálemhez, és Bethfagéba, az olajfák hegyéhez jutottak vala, akkor elkülde Jézus két tanítványt,
És monda nékik: Menjetek ebbe a faluba, a mely előttetek van, és legott találtok egy megkötött szamarat és vele együtt az ő vemhét; oldjátok el és hozzátok ide nékem. És ha valaki valamit szól néktek, mondjátok, hogy az Úrnak van szüksége rájuk: és legott el fogja bocsátani őket.
Mindez pedig azért lett, hogy beteljesedjék a próféta mondása, a ki így szólott:
Mondjátok meg Sion leányának: Ímhol jő néked a te királyod, alázatosan és szamáron ülve, és teherhordozó szamárnak vemhén. A tanítványok pedig elmenvén és úgy cselekedvén, a mint Jézus parancsolta vala nékik, Elhozák a szamarat és annak vemhét, és felső ruháikat rájuk teríték, és ráüle azokra. A sokaság legnagyobb része pedig felső ruháit az útra teríté; mások pedig a fákról galyakat vagdalnak és hintenek vala az útra. Az előtte és utána menő sokaság pedig kiált vala, mondván: Hozsánna a Dávid fiának! Áldott, a ki jő az Úrnak nevében! Hozsánna a magasságban!"

(Mt 21, 1-9)

Ma Virágvasárnapját ünnepeljük, Jézus bevonulását Jeruzsálembe, oda ahol később elítélik, megfeszítik, de feltámad.

A bevonuláskor a Jézust dicsőítő tömeg egy része később Pilátus előtt azt kiáltja "feszítsd meg!". Mi hogyan viselkedünk Krisztussal szemben? Mindennapi életvitelünk arról tesz bizonyságot hogy Krisztus tanítványai, követői vagyunk? Vagy csak ünnepi keresztények vagyunk, akik a nagy ünnepek és a Vasárnapok alkalmával vállaljuk kereszténységünket, viselkedünk Krisztus követőkhöz illően? Vagy olyanok vagyunk mint az a tömeg, aki később Jézus ellen fordul, amikor a körülmények megváltoznak?

Kérjük Istent, hogy adjon erőt, hogy ne csak az ünnepek alkalmával tudjuk dicsőíteni Krisztust, hanem életünk minden órájában.

Jézus bevonulása Jeruzsálemben - amint az evangélista is megjegyzi - , egy prófécia beteljesülése is (Zak 9,9). Ez megerősít bennünket abban, hogy mind az amit Krisztus jövendölt azok befognak teljesülni. Ő vissza fog jönni dicsőségben a második eljövetelekor! Ebben a reménységben és hitben készüljünk Húsvétra, a Feltámadás ünnepére.