2011. február 12., szombat

Víz a pusztában

Izráel fiai tovább haladnak megérkeznek Refidimben. A népnek nem volt vize, lázadozni kezdenek. Mózes Istenhez fordul segítségül, aki azt parancsolja Mózesnek, hogy a pálcával üsse meg a sziklát a Hóreb hegyén. Mózes engedelmeskedik és a sziklából víz folyik.

Izráel népe hamar elfeledte azt amit tett Isten velük, és mihelyt elfogyott a vizük el kezdnek lázadni. Más lehetőségük nem lett volna? Nem imádkozhattak volna Istenhez, hogy adjon vizet?
Igen megtehették volna de nem ezt tették.

Sokszor mi is így cselekszünk. Imádkozás helyett, elégtelenkedünk, aggodalmaskodunk. Olyan hamar eltudjuk feledni Isten jó téteményeit áldásait. Tanuljunk meg bízni Istenben. Ő tuudja mire van szükségünk.

Amálek rá támad Izráel népére, de Isten Izráel faival van akik győznek. Izráel seregeit Józsué vezette. A küzdelem alatt Mózes a pálcát amelyet Isten mondott hogy használjon a csodák megtételére a kezében tartja a csata alatt és amikor a pálca fent volt akkor Izráel seregei álltak győzelemre, amikor a keze elfáradt és le engedte a pácát akkor az Amálekiták. Ezért a vele lévők Áron és Húr kőrakást készítenek hogy le üljön és a kezét tartják egész addig míg Izráel fiai meg nem nyerik a csatát. Isten megmondja Mózesnek, hogy eltöri az Amáleket, és azt Mondja Mózesnek, hogy ezt írja meg emlékezetül könyvbe.

A 18. részben Jetró Mózes apósa, Midián papja látogatja meg Mózest. Mózes elmondja mindazokat a nagy csodákat amelyeket Isten tett a néppel, majd apósával együtt áldoznak.

Mózes egész idáig egyedül hozott döntést Izráel népének a kérdéses ügyeiben. Ő bíráskodott egyedül. Midián tanácsot ad, hogy válasszon igaz embereket, akiket tegyen elöljárókká ezredesekké, századosokká, ötvenesekké és tizedesekké, ők is bíráskodjanak a nép között és csak a nagyobb viták esetén menjenek Mózeshez.
Mózes elfogadja apósa tanácsáét és így cselekszik.
Ez mindenképpen előnyös döntés volt, mert így sem Mózes, sem a nép nem fáradt úgy el és a népet is könnyebb volt így vezetni.

Figyeljük meg Mózesnek apósának adott válaszát arra a kérdésre, hogy mit tesz amikor an nép hozzá megy hogy ő bíráskodjon ügyeiken:
"És monda Mózes az ő ipának: Mert a nép Isten akaratát tudakolni jön hozzám; Ha ügyök-bajok van, én hozzám jőnek és törvényt teszek az ember között és felebarátja között és tudtára adom az Isten végezéseit és törvényeit."(2 Mózes 18, 15-16). Mózes tehát nem emberi öntelt bíráskodást végez hanem a népnek Isten végzéseit és rendeléseit adja tudtul.

Mások ha tanácsot kérnek tőlünk, mindig Isten akarata és Igéjének a fényében adjunk válaszokat. Kérdéseinkkel, kételkedéseinkkel, hogy mikor milyen döntést hozzunk nyugodtan menjünk Isten elejébe és Őt kérjük, hogy adjon bölcsességet a jó döntés meghozatalában.