2011. február 26., szombat

Törvények

A 21. - 23. részekben arról olvasunk, hogy Isten további parancsolatokat, rendeléseket ad a népnek.

Figyelmesen elolvasva ezeket a rendeléseket láthatjuk, hogy a legaprólékosabban kitérnek minden olyan élet szituációra amelyekkel Izráel népe nap mint nap találkozhat, valamint a 10 parancsolatban foglaltakat magyarázza el.

Isten utat mutat az embernek, hogy hogyan kell éljen ahhoz, hogy élete teljes legyen.
A törvényekről összességében elmondhatjuk, hogy az ember életét, szociális és társadalmi védettségét biztosítják. Megtaláljuk azokat a rendelkezéseket is amelyek az embernek az Isten iránti szeretetére, tiszteletére vonatkoznak.

A 23 részben Isten elrendeli az évenkénti három nagy ünnepet: a kovásztalan kenyér ünnepét, az aratás ünnepét és a betakarítás ünnepét.
Isten Angyalt küld a nép vezetésére az úton.

A 24. részben Mózes mindezeket a törvényeket megírja és az egész nép hálaáldozatot mutat be Istennek és Mózes felolvassa mindezeket a törvényeket.

Ezt követően Mózes és Áron, Nádáb és Abihu valamint hetven ember a nép vénei közül felmennek a Sinai hegyre, és látták Istent.

Isten magához hívja Mózest, hogy átadja a törvényeket amelyeket maga Isten irt kőtáblákra:
"És szóla az Úr Mózesnek: Jőjj fel én hozzám a hegyre és maradj ott. És átadom néked a kőtáblákat, és a törvényt és a parancsolatot, a melyeket írtam, hogy azokra megtaníttassanak." (2 Mózes 24, 12)

Mózes pedig negyven nap és negyven éjjel a hegyen volt Istennel.