2010. november 15., hétfő

Akivel az Úr van

1 Mózes 39

Józsefet Potifár egy egyiptomi főember veszi meg az Ismaelita kereskedőktől.

"az Úr Józseffel vala, és szerencsés ember vala"

Józseffel van az Úr és bármit tesz az szerencsés lesz, ezt Potifár is felismeri és rábízza az egész házának a felügyeletét.
Isten ezért megáldja Potifár házát és mindenét amije van.

József szép ember volt, megtetszik Potifár feleségének, de József visszautasítja az asszony közeledést, amiért úgy áll bosszút az asszony, hogy azt állítja Józsefről, hogy megakarta őt erőszakolni, ennek bizonyítékául József ruháit mutatja, amely azonban azért marat nála, mert József elfut amikor az asszony vele akart hálni.

Itt egy fontos dologra figyelhetünk fel, József indoklására, hogy miért nem hál Potifár feleségével: "hogy követhetném hát el ezt a nagy gonoszságot és hogyan vétkezném az Isten ellen".
József elsősorban tudja, hogy Istennek nem tetsző dolog az ha az asszonnyal hál.
Ma is hány és hány házasságot lehetne azzal megmenteni, ha oda figyelnénk Isten akaratára és a paráznaság helyett, a megtartóztatást választanánk. A pillanatnyi félrelépés helyett arra gondolnánk, hogy ez nem tetsző Istennek.

József Potifár börtönbe veti. Isten itt is Józseffel van, és hamarosan felügyeli a rabtárasait, akikkel semmi gond nem volt.

Ebből a részből két dolgot tanulhatunk meg: Józsefhez hasonlóan tudjunk ellenállni azoknak a dolgoknak amelyek nem kedvesek Isten előtt, és tanuljuk meg azt is, hogy azokkal akikkel Isten van azoknak az élete áldássá válik.