2010. november 13., szombat

József Egyiptomba kerül.

1 Mózes 37

A rész azt meséli el, hogy József, Jákób kedvenc fia, hogyan kerül el Egyiptomba.

Az atyja jobban szerette testvéreinél, szép ruhákban járatta, és József is hírt vitt a testvéreitől atyjuknak.
A testvérei ezért nagyon irigyek voltak rá, sőt a két álom után még jobban meggyülőlik. Azt álmodta először, hogy testvérei kévéi meghajolnak az ő kévéi előtt, második alkalommal, pedig hogy 11 csillag, valamint a nap és a hold meghajolnak előtte.

Egy nap amikor atyjuk ki küldi Józsefet hogy hírt vigyen tesvéreiről, ezek eldöntik, hogy megölik. Kezdetben Rúben tanácsára nem ölik meg csak egy kiszáradt kútba vetik, majd Juda tanácsára eladják egy karavánnak. A József szép ruháit állat vérbe mártják, és haza viszik atyjuknak, akinek azt mondják, hogy vadállat tépte szét. Jákób gyászolja kedvenc fiát.
A történet végén megtudjuk, hogy a kereskedő karaván eladja Józsefet Potifárnak, az egyiptomi fáraó főemberének, a testőrök főhadnagyának.

Ez a kis történet milyen sok mindenre tanít bennünket.

Először is, hogy a szülők ne tegyenek különbséget a gyerekeik között, másodszor, hogy milyen veszélyes dolog az irigység, akár gyilkossághoz is vezethet, ha azt nem tudjuk elfojtani.

A legfontosabb azonban Isten szeretete, gondviselése: József életét kétszer is megmenti: először, amikor Rúben tanácsa által csak kútba vetik és nem ölik meg, másodszor, hogy a kútból is kikerül hisz e testvérei eladják a kereskedőknek.