2010. november 24., szerda

Isten gondviselése.

1 Mózes 40-41

A börtönben József álmokat fejt, a pohárnok és sütőmester álmát, mely szerint a főpohárnok ismét a fáraó udvarában fog szolgálni három nap múlva és a sütőmestert pedig felakasztják.

Amit József az álmokkal kapcsolatosan mondott be is teljesül.

Később a fáráó is álmodik,először hogy hét kövér tehenet felfal hét sovány tehén, majd, hogy hét szép gabonafejet elnyel hét vékony gabonafej.
Amikor senki nem tudta megfejteni az álmot a pohárnoknak eszébe jut József, aki meg is fejti a fáráó álmát, hogy hét gazdag év és hét szegény év következik és tanácsot is ad, hogy a hét gazdag év alatt a fáráó az országnak készítsen tartalékot.

A fáráó Józsefet az ország második emberévé teszi és Józsefet bízza meg a feladattal, a tartalék készlet összegyűjtésével.

A rész végén azt olvashatjuk, hogy József megnősül és két fia születik Manassé és Efraim. Az álom valóra válik és a hét gazdag év után, hét szegény év következett.

"Nem én, Isten jelenti meg".

Meg tanulhatjuk ebből a történetből, hogy József teljesen Istenben bízva adja meg a válaszokat az álmokra, és szerénységgel ismeri el, hogy az álmok megfejtése Isten dolga, Isten fejti meg az álmokat és nem ő.

Azt is megtanulhatjuk, hogy a mi életünk teljesen Isten kezében van, hisz József is a kút mélyéből Egyiptom élére kerül, Egyiptom második embere lesz.

Tanuljuk meg életünket teljesen Isten kezébe letenni, csak Benne bízni. Hányszor van úgy ami életünkben egy egy probléma, nehézség közepette, hogy úgy látjuk, érezzük nincs ki út, de Isten mindig felemel, megsegít,
Bízzunk Istenben, higgyünk Ő Benne, legyünk hálásak az Ő megbocsájtásáért, szeretetéért, gondviseléséért és Krisztusért.