2010. november 14., vasárnap

Júda és fiai.

1 Mózes 38

A rész elején Júda megnősül, felesége fiakat szül neki: Hért, Ónánt és Sélát.

Júda feleséget vesz Hérnek, Thámárt.

Hér azonban gonosz volt és megöli az Úr. Az utódról való gondoskodás miatt Júda második fiát küldi be Thámárhoz, de ez a magvát az együttlét alkalmával a földre engedi, hogy Támár ne foganjon gyermeket.

Isten ezért megharagszik Ónánra és őt is megöli. Elgondolkodtató az, hogy Istennek nem tetszik amit Ónán tesz. Ez is kifejezi azt, hogy nem szabad a gyermek áldás ellen legyünk.

Júda továbbra is gondoskodik Thámárról és azt tanácsolja neki, hogy maradjon a saját atyja házában ameddig a legkisebb fiú, Séla, felnevelkedik.

Közben meghal Júda felesége. Júda megvigasztalódik és elmegy Thimnába, ahol menye is lakik.

A város kapujában menye van aki, azonban elfedi az arcát. Júda azt gondolja hogy parázna nő és vele hál, anélkül hogy tudná, hogy ez a menye. Itt hagyja a gyűrűje láncát és a pálcát a nő kérésére, zálogként.

Később, amikor elmegy Júda kiderül az, hogy a menyével mi történt és az is hogy Júdától terhes. Júda belátja azt is,hogy ő is tévedett, mert nem küldte be hozzá a legkisebb fiát is.

Mi is meg kellene tanuljuk be ismerni azt ha tévedünk és ne csak más hibáit lássuk.

Thámár két fiút szül, két ikret, de furcsa módon az első amikor kiakar jönni anyja méhéből a másik gyerek visszahúzza és a második jön ki elsőnek.

Ez a történet arra figyelmeztet, hogy milyen fontos az, hogy életünk Istennek tetsző legyen, hogy Isten azt akarja, hogy ne álljunk a gyermekáldás útjába.