2010. október 18., hétfő

Alázatosság és kegyelem.

1 Mózes 16-17

Szárai, Ábrám felesége, arra kéri férjét, hogy háljon az ő szolgáló nőével, Hágárral.
Hágár ezt követően teherbe esik, és többé nem tiszteli Szárait, aki nyomorgatni kezdi Ábrám beleegyezésével az ő szolgálóját, amiért ez elmenekül.

Isten azonban közbelép, egy angyal által a bujdosó és menekülő Hágárhoz szól: ígéretet tesz, hogy az ő gyereke is nagy nép lesz és hogy Ismáelnek nevezzék, aki ellensége lesz az ő testvéreinek, valamit hogy térjen vissza Száraihoz.
Hágár engedelmeskedik és fiút szül Ábrámnak.

Isten tanítsa és védelmezi is Hágárt. Tanítja, hogy legyen alázatos és megvédi a pusztulástól azzal, hogy visszaküldi a táborba, valamint meg is erősíti ígéretével, hogy az ő utódját is nagy néppé teszi.

Gyakran mi is vagyunk olyan helyzetben, hogy ha jobban megy sorunk mint a másiknak, akkor fölénybe érezzük magunkat. Isten azonban figyelmeztet, hogy fontos az alázatosság és megtanulhatjuk azt is, hogy Isten meghallja kesergőnek szavát is. Ő nem akarja, hogy elvesszünk, azt akarja, hogy éljünk.

A 17. részben Isten szövetséget köt a néppel.

"És ne neveztessék ezután a te neved Ábrámnak, hanem legyen a te neved Ábrahám, mert népek sokaságának atyjává teszlek téged."

Ábrám nevét az Úr megváltoztatja Ábrahámra.

"És metéljétek körűl a ti férfitestetek bőrének elejét, és az lesz az én közöttem és ti közöttetek való szövetségnek jele."

A szövetség jele pedig a körülmetélés lesz, amelyet minden zsidó férfin végre kell hajtani.
A körülmetélés egy látható jel, amely el nem törölhető és élete végéig emlékezteti a zsidókat Isten szövetségéről.

"És monda Isten Ábrahámnak: Szárainak, a te feleségednek nevét ne nevezd Szárainak, mert Sára az ő neve."


Szárai a Sára nevet kapja, Isten megmondja ismét Ábrámnak, hogy nagy néppé teszi, királyok fognak származni ebből a nemzetségből.

Ábrahám érdekes módon elkezd nevetni, mert lehetetlennek tartja, hogy fia szülessen. Öregnek tartja magát és feleségét. Isten azonban azt mondja, hogy egy év múlva Sára fiút szül.

"Az én szövetségemet pedig megerősítem Izsákkal, kit néked szűl Sára ez időkorban a következő esztendőben."


Hányszor vagyunk mi is így, hogy halljuk az igét de lehetetlennek tartjuk annak be teljesülését. Pedig Istennél semmi sem lehetetlen. Tanuljunk meg Benne bízni, teljes szívvel, még akkor is ha néha ez nehéz, mert eszünk mást mond. Higgyünk abban, hogy Isten szava élő és ható, Ő ígéreteihez hű marad. Isten kegyelme és szeretete nagyobb mind amit mi emberi ésszel feltudunk fogni.

Isten Ismáelt sem felejti el és úgy ahogy Hágárnak mondta, Ábrahámnak is megerősíti, hogy belőle is nagy nép lesz.
Izsák által Isten megerősíti az Ábrahámmal kötött szövetséget.