2010. október 28., csütörtök

Biztonság

1 Mózes 27-28

A 27. részben arról olvasunk, hogy Jákób édesanyja tanácsára és segítségével becsapja Izsákot, Ézsau helyett veszi fel az elsőszülöttségi áldást.
Ézsau ezt megtudja és keservesen sír és arra kéri atyját hogy őt is áldja meg. Izsák ezt megteszi, de nem az elsőszülöttségi áldást kapja.

Figyeljük meg a két áldás szövegét:

Áldás, amit Jákób kap Ézsau helyett:

"Adjon az Isten tenéked az ég harmatából, és a föld kövérségéből, és gabonának és bornak bőségét.
Népek szolgáljanak néked és nemzetségek hajoljanak meg előtted; légy úr a te atyádfiain, és hajoljanak meg előtted a te anyádnak fiai. Átkozott, a ki téged átkoz, és a ki téged áld, legyen áldott."


Áldás, amit Ézsau kap:

"Ímé kövér földön lesz lakásod, és részed lesz az ég harmatjából onnan felűl;
És fegyvered után élsz, és öcsédet szolgálod. De lészen, a mikor ellene támadsz, letöröd igáját nyakadról."


A két áldást olvasva láthatjuk, hogy a föld termésének bősége mindkettőnél ott van, de a különbség az alapvető Jákób uralkodni fog Ézsau és nemzetsége felett.

Ez eszünkbe juttatja azt, amit Isten még Izsáknak mondott, amikor az megkérdi, hogy anyjuknak méhében a fiai miért viaskodnak: a nagyobbik fog a kisebbiknek szolgálni.
Igen, mert Isten mindent tud, nem csak a múltat, a jelent de a jövőt is. Ő az idők felett is Úr, a mi életünk is az Ő kezében van.

A rész végén, Ézsau felfogadja, hogy megöli Jákóbot. Ezt az anyjuk, Rebeka, megtudja és elküldi Jákóbot. Izsák megáldja mielőtt elmenne és arra kéri, hogy ne vegyen magának feleséget a Kannaneusok közül. Ezt Ézsau meghallja és mint egy bosszúból ő ezek közül vesz magának feleséget.

Jákób Hárán fele vezető úton lenyugodik és elalszik. Álmában az Úr szól hozzá.

"És álmot láta: Ímé egy lajtorja vala a földön felállítva, melynek teteje az eget éri vala, és ímé az Istennek Angyalai fel- és alájárnak vala azon.
És ímé az Úr áll vala azon és szóla: Én vagyok az Úr, Ábrahámnak a te atyádnak Istene, és Izsáknak Istene; ezt a földet a melyen fekszel néked adom és a te magodnak.
És a te magod olyan lészen mint a földnek pora, és terjeszkedel nyugotra és keletre, északra és délre, és te benned és a te magodban áldatnak meg a föld minden nemzetségei.
És ímé én veled vagyok, hogy megőrizzelek téged valahova menéndesz, és visszahozzalak e földre; mert el nem hagylak téged, míg be nem teljesítem a mit néked mondtam."


Milyen nagy biztonságot jelentenek az Istennek ezen szavai: megsokasítja, nagy számú lesz az utódja, de legfőképpen Ő Jákóbbal lesz, megőrzi Jákóbot.

Jákób oszlopot, emlékhelyet állít azon a helyen és fogadást tesz. Ha Isten vele lesz mindenből tízedet ad.

Isten áldása ilyen nagy biztonságot jelent számunkra is. Isten mindig a javunkat akarja félelmeink, aggodalmaskodásaink közben jusson eszünkben az, hogy Isten velünk van és ez hatalmas biztonságot jelen számunkra.