2010. október 27., szerda

Engedelmessnek lenni

1 Mózes 26

A rész elején Izsák Isten parancsára lemegy oda ahol Ábrahám is lakott Gérába.
Az Úr ígéretet tesz, hogy megsokasítsa Izsák utódait, vele lesz, és megáldja őt. Mindez Ábrahámért is történik, aki hűséges volt Istenhez."Mivelhogy hallgata Ábrahám az én szavamra: és megtartotta a megtartandókat, parancsolataimat, rendeléseimet és törvényeimet."

Itt láthatjuk azt, hogy ha az ember hűséges Istenhez, engedelmes Istennek, akkor ez kedves Isten előtt.

Izsák is ravaszsággal próbálja menteni az életét és azt mondja Rebekáról, hogy húga (akár csak Ábrahám Egyiptomba, majd itt Gérában), de Géra királya meglátja és számon kéri Izsákot, aki elismeri, hogy miért tette ezt. A király megtiltja, hogy bárki is bántsa Izsákot vagy feleségét.

Azt olvashatjuk: "És vete Izsák azon a földön, és lett néki abban az esztendőben száz annyia, mert megáldá őt az Úr. És gyarapodék az a férfiú, és elébb-elébb megy vala a gyarapodásban, mígnem igen nagygyá lőn. És vala néki apró és öreg barma és sok cselédje, s irigykedének ezért reá a Filiszteusok.".
Igen mert Isten áldása meglátszik az ember életén.

Annyira meggazdagszik Izsák, hogy elküldi őt a városból Géra királya.

Izsáknak ellentéte van az ottani lakossággal a kutak miatt,mert az az állat tartó embernek fontos volt.

Később Géra királya hadvezére által lejön szövetséget kötni Izsákkal, annak ellenére, hogy előtte ő volt az aki elküldte Izsákot. Szövetség és béke kötésének az oka az, hogy a király látja hogy az Úr van Izsákkal: "Úr áldott embere vagy."

A rész végén arról olvasunk, hogy Ézsau magának a Khitteusok közül vesz feleséget és ez Izsáknak és Rebekának keserűséget szerzett.