2010. október 22., péntek

Beteljesedés

1 Mózes 21

"Az Úr pedig meglátogatá Sárát, a mint mondotta vala, és akképen cselekedék az Úr Sárával, a miképen szólott vala.
Mert fogada Sára az ő méhében, és szűle fiat Ábrahámnak az ő vénségében, abban az időben, melyet mondott vala néki az Isten.
És nevezé Ábrahám az ő fiának nevét, a ki néki született vala, a kit szűlt vala néki Sára, Izsáknak"


Az előzőrészekben olvashattuk, hogy Isten többször is megígérte Ábrahámnak és Sárának hogy fiuk fog születni és azt is olvashattuk, hogy Ábrahám és Sára értetlenül fogadták ezeket az ígéreteket.
Most nyilvánvalóvá válik, hogy Isten ígérete mindig valósággá válik, Ő megtartja ígéretét, akkor is ha, az emberileg lehetetlenségnek látszik.

Ábrahámnak és Sárának fia születik, Isten ígérete szerint. A fiút Izsáknak nevezik el.

Ez figyelmeztetés és biztosíték is nekünk, hogy Isten amit megígér azt meg is tartja. Bármikor olvasunk akár az Ó akár az Új szövetségben ígéretekről, tudnunk kell, hogy azok valósággá vállnak.

A folytatásban ismét láthatjuk, hogy Sára nem szereti Hágár gyermekét, és elakarja küldetni őket Ábrahámmal. Ábrahám kezdetben kételkedik, de Isten szavára elküldi őket.

Isten a pusztában Hágárnak ismét megígéri, hogy nagy néppé teszi Ismáelt is. Ez akkor történik amikor Hágár már azt hiszi, hogy gyermeke szomjan fog halni, de Isten egy forrást mutat számára.
Ismáelnek Hágár egyiptomi lányt ad feleségül. Ez a történet is azt mutatja, hogy Isten kegyelme milyen nagy.

Ábrahám szerződést köt Abimélek-el, hogy békességben fognak élni.
Abimélek felismeri azt, hogy Ábrahámmal van az Isten:
"Az Isten van te veled mindenben, a mit cselekszel."

Ez a mai világunkban is így van. Isten ha jelen van valakinek az életében ez kívülről is látszik. Isten áldása az emberek előtt is nyilvánvaló. Aki befogadja Istent az szívében annak az élete láthatóan is megváltozik jó irányban.