2010. október 19., kedd

Bizonyosság

1 Mózes 18-19

"Avagy az Úrnak lehetetlen-é valami"


Három férfi látogat el Ábrahámhoz aki megvendégeli, és ígéretet kap ismét, hogy egy év múlva gyereke születik. Sára nevet, nem tartja fizikailag megtörténtehőnek, hogy fia szülessék, hisz megszűnt nála az asszonyi természet, ő is öreg és férje is.
De az Úr szól ezek a férfiak által, hogy Nála minden lehetséges.

Hányszor vagyunk mi is így, hogy túl gyengének vagy felkészületlennek érezzük magunkat fizikailag egy-egy feladatra. De ha Istenben bízunk sikerülhet a testi képességeinket is legyőzni.

A három férfi elmondja Ábrahámnak hogy elfogják pusztítani Sodomát és Gomorát azoknak bűnei miatt. Ábrahám Istenhez fordul és kezdi kérni, hogy ne pusztítsa el a városokat ha találnak igaz embereket. 50 igaz embertől a kérés 10 igaz embernél áll meg, de még annyi sem találtatik ezekben a városokban.

A két angyal megérkezik Sodomához és betérnek Lóthoz. A város lakói azonban kérik hogy adja ki ezt a két vendéget. Lót nem teszi meg,sőt a lányait is fel ajánlja, akik még férfival nem voltak, a város lakóinak, de ezek a vendégeit akarják, és majdnem megölik Lótot. Az angyalok beveszik Lótot a háza elől majd vaksággal veri meg Sodoma lakóit, akik be akartak menni Lót házába.

Ezt követően Lótot és háza népét arra szólítják fel, hogy meneküljenek, de ne nézzenek vissza. Lót családja késedelmeskedik az indulással, ekkor az angyalok megfogják és kiviszik a városból, de Lót felesége vissza néz a kén esővel elpusztított városra és sóbálvánnyá változik.

Lót feleségének esete tanulság számunkra, hogy az Úr szavát vegyük komolyan és ha Ő azt mondja, hogy ne tegyünk valamit, akkor azt ne tegyük bármennyire is szeretnénk vagy kíváncsiak vagyunk.

A rész végén megtudjuk a Moabiták és Ammoniták eredetét: Lót két lánya lerészegíti atyjukat és vele hálnak. Amint azt később megtudjuk ez a két nép lesz Ábrahám utódainak egyik legnagyobb ellenségei.